2009. december 2., szerda

A FIATAL ÖZVEGY

Dédanyám -mi jászkisériesen Öregmamának hívtuk, gyermekei Kedvesanyámnak szólították- 16 évesen ment férjhez a korán elárvult Szerémi Andráshoz, aki akkor 23 éves volt, így nagykorúvá vált és megkaphatta a szüleitől ráhagyott 25 hold földet.
Igen jó férje volt Öregmamának, Gőz Juliannának. Kényeztette, igyekezett mindent megadni neki, elnézte fiatal szeszélyeit, ügyetlenkedéseit.
6 gyermekük született, de ezek közül kettő még 2 éves kora előtt meghalt. Mind a kettőt Boriskának hívták. Az utánuk született kislányt ugyancsak Boriskának keresztelték, ő 85 évet élt.
Nagymama, Zsuzsanna volt a legkisebb gyermek. Alig volt féléves, amikor édesapja tüdőbajt kapott és meghalt.
Öregmama 16 évi házasság után, 31 évesen özvegyen maradt négy gyermekkel.


A férje gyógyíttatására 8 hold földet el kellett adnia, de a megmaradt 12 holddal sem tudott megbirkózni. Bátyja és sógora elvállalták a szántást, vetést, aratást, de ennek fejében szinte minden gazdasági eszközt elvittek tőle. Sőt, azt is elvárták, hogy saját kapás növényei mellett az övékét is ő művelje az idősebb, 14 és 12 éves gyermekeivel.
Később megpróbálkozott azzal is, hogy magához vette nővére fiát, így a két kamasz fiúgyermekkel küszködött a földdel.  A legidősebbet, Juliska lányát, 16 éves korában férjhez adta.
A fiúk azonban hamarosan "legénykedni" kezdtek. Kocsmai hiteleik kifizetésére egy-egy zsák kukoricát, korpát tűntettek el a padlásról. Az éjszakába nyúló mulatozások után reggelente nem lehetett lelket verni beléjük, Öregmamának kellett az istállót is rendbetennie, az állatokat ellátnia. A fiúk imádták a lovakat, túletették azokat, aztán jártatás címén télen csengős szánon száguldoztak órákon át a község utcáin, rémületben tartva az özvegyet.
Ez így nem mehetett tovább!
Elhatározta, hogy kiadja a földet feles művelésre, a fiát lakatosinasnak adja, ő pedig kitanulja a bábaságot. A két kisebbik lány gondozását erre az időre elvállalta Juliska lánya, aki ekkor várta az első gyermekét.
Amikor már mindent elrendezett, Juliska meghalt a gyermekszülésben.
Öregmama kis híján eszét vesztette a fájdalomtól. A tanulásról, a bábaságról többé szó sem lehetett.
De aztán újra kiegyenesedett és még keményebben, még erősebben, még akaratosabban kezdett új életet.
Otthagyta Jászkisért és megmaradt gyermekeivel Pestre költözött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése