2010. január 16., szombat

BÉKAVADÁSZAT

Anyámat születésétől kezdve három erősakaratú nő kényeztette: Nagymama, Boró és Öregmama.
Mindegyiküknek megvolt a maga elképzelése arról, hogy milyen gyerek, majd milyen felnőtt legyen.

Anyám jó kislány volt, soha nem mondott ellent egyiküknek sem, de csendben többnyire a maga feje után ment. Ha bajba került, vagy nehéz helyzetben volt, elsírta magát és akkor valamelyik "nevelője" segített rajta.

Csillaghegyen sikerült Nagypapának egy kis házat építenie, ebben laktak anyám kisgyermekkorában.
Egy nyári délutánon vendégségbe jöttek hozzájuk Öregmamáék és még néhány rokon. A felnőtteket teljesen lekötötték a jászkiséri pletykák és történetek. Nem figyelt senki az unatkozó 3 éves kislányra.

Anyám szép csöndesen kiszökött a házból a közeli árokpartra. Itt összeszedett a kötényébe annyi békát, amennyit csak tudott. Boldogan vitte befelé, hogy eldicsekedjen vele a felnőtteknek. Útközben néhány béka kiugrott a kötényéből, ettől egy kicsit elszomorodott, de nem vesztette el a kedvét. Maradt még elég.

Amikor a szobába érve megmutatta a kötényében ugráló kincseit, a társaság női tagjai nagyot sikoltottak. Ettől a gyerek megijedt, elengedte a kötényét és a békák szanaszét ugrottak a lakásban. A felnőttek sebtiben söprűt ragadtak, és egy jó félóráig kergették kifelé a szobából a békákat. Anyám -a rá jellemző- elnéző mosollyal nézte őket.


Amikor a kedélyek megnyugodtak, Öregmama elmesélte, hogy 3 éves korában Boró is békát akart fogni, de neki nem sikerült. Igaz, addig próbálkozott a kis állat megfogásával, amíg jó messzire elkószált az úton. Öregmama kétségbeesetten kereste mindenfelé, s amikor rátalált, csak annyit tudott mondani izgalmában: "Te! Te! Te!" Boró születése előtt két kislányát veszítette el, érthető volt az indulata. Ölébe kapta az elcsavargott gyermeket, aki semmit sem értett anyja kétségbeeséséből.

Boró a történet elmesélésekor döbbent rá, hogy ez az álmában gyakran látott jelenet valójában megtörtént vele.

Öregmama befejezésül így intette meg kisunokáját:

" KISLÁNYOKNAK NEM SZABAD MEGFOGNIUK A BÉKÁT, MERT HA MEGNŐNEK, NEM TUDNAK MAJD KENYERET SÜTNI!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése